Pomoc ztraceným případům

Když se nám na zahradu přitoulal zbídačený kocourek Tony, byli jsme přesvědčení, že si nás vybral, aby u nás mohl dožít. Od té doby nám zkřížilo cestu několik dalších případů, které byli více či méně podobně fatální, o kterých bych se dalo říci, že se k nám dostali cestou náhody či řízením osudu, a s velmi podobnou anamnézou: přežití nejisté. Možná to byly případy, které by ostatní vzdali nebo upřednostnili pomoc více nadějným pacientům, ale vzhledem k tomu, že nejsme útulek a tak máme větší prostor pro individuální péči podpořenou patnáctiletou zkušeností, rozhodli jsme se s těmito "beznadějnými" případy pracovat. Pojďme si je představit a podívat se na jejich osudy či detaily financování péče o ně.


1. Tony Stark (Popůvky, květen 2019)

Tony se přitoulal přímo na naši zahradu, byl podvyživený a dehydratovaný. Byla mu diagnostikovano chronické selhání ledvin, zánět zubů, nasazeny kapačky a dieta. Ačkoli byl kocourek kontaktní a plný života, jeho stav se i navzdory špičkvé péči stále zhoršoval. Nakonec začal být apatický, přestal jíst a ošetřující veterinář doporučil uspání.
Diagnóza: chronické selhání ledvin
Financování: Na Tonyho léčbu se vybralo 12833Kč, náklady na léčbu byly 7390Kč, zbylá částka byla využita na kastrace toulavých koček.

2. Bruce Banner (Kuřim, červenec 2019)

Na začátku prázdnin 2019 nám lidé dovezli kocourka s rozsáhlým poraněním čumáčku, ze kterého se nakonec vyklubal zhoubný nádor (karcinom), jež zasahoval i čelist, což si vyžádalo extrakci několika zubů, aby nedošlo ještě k selhání ledvin. Ukázalo se, že Bruce má majitele a tak se vrátil ke své rodině.
Diagnóza: zhoubný nádor a zánět zubů
Financování: Na Brucovu léčbu se vybralo 17644Kč, náklady na léčbu byly 6860Kč, zbylá částka byla využita na kastrace toulavých koček.

3. Xena (Žebětín, září 2019)

Přátelé našli sraženou kočku, která měla přeženou čelist, pohnutou pánev a ještě ke všemu byla slepá. Byla provedena náročná operace s nejistým výsledkem, ale Xena projevila nebývalou chuť do života a rekonvalescence probíhala abnormálně dobře. Druhá očekáváná část operace  nemusela proběhnout. Xeny se nakonec ujala pamní Kubíčková z Žebětína a pomohla i s financováním operace. 
Diagnóza: zlomená čelist, zlomená a posunutá pánev, slepota
Financování: Na Xeninu léčbu se vybralo 27899Kč, náklady na léčbu byly 15910Kč, zbylá částka byla využita na kastrace toulavých koček.

4. Alita (Brno, říjen 2019)

Alitu jsme vyfasovali v ordinaci MVDr. Hoška od lidí, kteří ji našli opuštěnou, ale neměli možnost se ji ujmout. O Alitu jsme se postarali a uhradili náklady na ošetření. Bohužel se ukázalo, že je zasažena plísní a během dlouhé léčby se u ní projevila FIPka, na kterou zemřela.
Diagnóza: plíseň, FIP
Financování: Na Alitinu léčbu se vybralo 0Kč, neboť její příběh nebyl nijak dojemný. Náklady na léčbu byly 5749Kč.

5. Nikita (Ostrovačice, listopad 2020)

Nikita se chytla do sklopce při odchytu koťat nalezených v lese u Polygonu. Nikdy jsme neviděli tak agresivní kočku, která skákala skoro 2 metry do vzduchu a pokoušela se nás zlikvidovat. Nikitě nic extra nebylo, udělala se kastrace, základní testy a začala socializace. Bohužel se Nikity všichni báli, takže nenašla novou rodinu a zůstala u nás. Dnes je to jedna z nejhodnějších a nevděčnějších koček u nás.
Diagnóza: agresivita, problematická socializace
Financování: Na Nikitu se vybralo 2000Kč, náklady na léčbu byly cca 2000Kč.

6. Tony Stark II. (Troubsko, duben 2021)

Byli jsme zavoláni ke kocourovi, který potřebuje pomoc v nedalekém Troubsku. Hned jsme vyjeli, ale když jsme přijeli na místo, tak jsme zůstali jako opaření, ta podoba s Tonym, který k nám přišel před lety dožít, byla šokující. Už podle příznaků se dalo usuzovat na selhání ledvin, údajně tam kocour takhle odevzdaně seděl dva dny. Dle našeho zběžného ohledání se dala konstatovat silná podvýživa, klíšťata, výtok z očí i nosu a silný zápach z tlamy vlivem ustupujících dásní a zánětu zubů. Okamžitě jsme kontatkovali naši spřízněnou doktorku Lačňákovou z Modřic, která nám vyhověla, i když měla ve sváteční dny návštěvu. V ordinaci byla odstraněna klíšťata, odebrána krev na rozbor a testy a nasezeny kapačky a antibiotika. Bohužel krevní rozbor opravdu ukázal na selhání ledvin, některé hodnoty byly neměřitelné, jiné naopak nadějné, takže boj nevzdáme a uvidíme, jestli infuze, zavodnění a renální dieta kocoura nastartují. Test na FeLV je naštěstí negativní. Kocourek je odevzdaný, ale vrní a mazlí se. Dáme tomu šanci. Z bohatých zkušeností víme, že ty šance nejsou příliš velké. Na druhou stranu neznáme anamnézu a věříme, že při troše dobré vůle to zvrátit můžeme. Pokud se stav v následujících dnech zlepší, zvážíme extrakci zubů, které mohou způsobovat onemocnění ledvin (už jsme se s tím nejednou setkali) a jejichž bolestivost zřejmě brání tomu, aby se kocour pořádně najedl (budeme ho krmit stříkačkou rozmixovanými kapsičkami). Kocourek je nyní v intenzivní domácí léčbě a dostal příznačné jméno Tony II. O vývoji jeho stavu budeme informovat.
Diagnóza: selhání ledvin, dehydratace podvýživa
Financování: bude doplněno


Podpora pomoci ztraceným případům

Projekt Pomoc ztraceným případům vzniknul za účelem snadnějšího financování ošetření a léčby případů, které jsou mimo hlavní zaměření našeho spolku. Tento projekt poběží dlouhodobě a bude průběžně doplňován. Nejvíce pomáhá dlouhodobá podpora v podobě opakované platby (i když sebemenší) nebo trvalého příkazu. Velmi nám také pomáhá sdílení této výzvy a našich aktivit všeobecně.

Transparentní účet: 6969697777/2010, vs: 342021, poznámka Tony II.
Platforma darujme: www.darujme.cz/projekt/1204544

Trvalák pro kočku